Zdeněk Miler (1921–2011) loi tämän rakastettavan hahmon. Sympaattisesta myyrästä tuli nopeasti suosittu niin elokuvien kuin kirjojenkin sankarina. Zdeněk Miler kuoli 30.11.2011 90-vuotiaana.

Ensimmäisen kerran Myyrä oli valkokankaan päätähtenä elokuvassa Kuinka myyrä sai housut. Miler oli saanut toimeksiannon suunnitella piirroselokuva, joka kertoisi lapsille, kuinka pellavakangasta valmistetaan. Aluksi taiteilija piti aihetta vaikeana, mutta keksi sitten käyttää rooleissa eläinhahmoja. Elokuvaa ideoidessaan Miler oli kompastunut myyrän koloon, ja niin Myyrästä tuli tarinan päähahmo. Ensimmäisen elokuvan jälkeen neuvokas ystävämme on esiintynyt 50 elokuvassa 80 maassa. Suomessa Myyrä-elokuvien videoensi-ilta oli vuonna 1986, ja Myyrä on yksi harvoista lastenvideoista, joka on ollut yhtäjaksoisessa levityksessä jo yli 20 vuotta.

Ensimmäinen suomennettu Myyrä-kirja, juuri tuo mainittu Kuinka Myyrä sai housut, ilmestyi jo vuonna 1959. Tämän jälkeen Myyrän seikkailuja on julkaistu lukuisina kirjoina ja uusia painoksia otetaan jatkuvasti. Zdeněk Miler on kuvittanut lähes kaikki Myyrä-kirjat ja osin kirjoittanut niiden tarinatkin. Miler on tehnyt myös yhteistyötä muiden tunnettujen tsekkiläisten lastenkirjatekijöiden kanssa. Kiltin ja ystävällisen Myyrän seikkailut sopivat hyvin myös perheen pienimpien luettavaksi ja katseltavaksi, sillä kuvitus on selkeää ja värikästä, eikä elokuvissa ole puhetta vaan pelkkä musiikkisäestys.